Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Haagse legende Tim Krul, van RAS naar Oranje

15 juni 2021 11:45

Jan Kaffa, redacteur Hvv RAS

Nederland kleurt Oranje. Ook in Den Haag wapperen in vele straten de vlaggetjes. Het Nederlands Voetbalelftal speelt eindelijk weer een eindtoernooi. Het Europees Kampioenschap heeft voor onze stad en RAS een extra trots tintje. Want de geboren en getogen Hagenaar Tim Krul is geselecteerd voor het Nederlands Elftal. Hopelijk krijgt hij tijdens het toernooi de kans om als een ooievaar met een leeuwenhart ons doel te verdedigen.

Voordat we ons helemaal onderdompelen in het oranjegekleurde feestgewoel gaan we eerst terug de tijd in.

 

Veel RAS-ers kennen het wel. Lekker op straat met vriendjes voetballen. Geen verlokkingen als televisie, computer of games. Het gebeurde op straat. Een bal en wat jassen als doel en de pret kon beginnen. Ook een blinde muur voldeed. Iedere minuut werd benut. Op vrije dagen maar ook voor en na school. In de pauze werd het brood snel naar binnengewerkt omdat de straat lonkte. Als het balletje eenmaal rolde werden de grenzen van het toelaatbare opgerekt. Er werd pas geluisterd als moeder voor de tiende keer uit het raam schreeuwde dat het avondeten op tafel stond. Met regelmaat kwam je te laat thuis of op school omdat je nog een doelpunt wilde maken. Soms sneuvelde een ruit als een bal loeihard uit de bocht vloog. De ergste straf die je kon krijgen was thuisblijven en daardoor niet kon voetballen. Schaafwonden, blauwe plekken en kapotte kleding waren geen uitzondering. Maar als de bal eenmaal weer rolde dan was alles weer snel vergeten. Ook onze trots Tim Krul heeft heel wat voetbalmeters gemaakt op straat. Maar het is een Haagse voetbalvereniging die hem de eerste zet heeft gegeven richting een succesvolle carrière. Die geschiedenis begint in feite op 28 juli 1928. 

 

Straatvoetbal_1.jpg

 

Een fris windje speelt met de zon op deze onbewolkte zaterdag. Nederland telt ruim 7 miljoen inwoners waarvan er ongeveer 400 duizend in onze mooie stad achter de duinen wonen. Op deze bijzondere dag opent Prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Wilhelmina, in Amsterdam de Olympische Spelen. Voor het eerst en het laatst wordt het vierjaarlijks sportevenement in ons land gehouden. Nederland wint op de spelen 6 gouden medailles. Waaronder een plak voor de legendarische bokser Bep van Klaveren. Johnny Weissmuller, die later beroemd zou worden als actieheld in een aantal Tarzan-films, wint voor de Verenigde Staten twee gouden medailles bij het zwemmen. In Den Haag maakt ADO zich als onopvallende eersteklasser gereed voor het nieuwe seizoen. Jazz, blues en ragtime zijn populaire muziekstijlen in de roerige jaren 20. In de bioscoop draait de stille film The Circus met komiek Charlie Chaplin. Het leven speelt zich voor een groot deel op straat af. Kooplieden verkopen hun handelswaar op de Grote Markt-Prinsegracht. Handkarren, paarden en wagens, bakfietsen en automobielen zorgen voor oorverdovende bedrijvigheid. Kinderen spelen met hoepels, tollen, knikkers en trappen een balletje. 

 

Cafe_Emma.jpg

 

Op deze zaterdag komen in Cafe-Restaurant Emma, gelegen aan het Haagse Regentesseplein een aantal Rijksambtenaren, mannen met bolhoed en net pak bijeen. In de bovenzaal wordt een vergadering gehouden met als doel de oprichting van een sportvereniging. Na jaren van stukgelopen pogingen, conflicten en teleurstellingen wijzen de neuzen van de Rijksambtenaren nu vrijwel allemaal dezelfde kant op. De laatste plooien worden onder het genot van een goede borrel en sigaar weggestreken. De geboorte van de RijksAmbtenaren Sportvereniging (R.A.S.) is een feit. Die avond worden 36 mensen lid van de nieuwe vereniging en schrijven 20 donateurs zich in. De contributie voor spelende leden wordt vastgesteld op 50 cent per maand. De Rijksambtenaren besluiten toe te treden tot de zaterdagmiddag-competitie van de Haagse Voetbalbond. Als clubkleuren worden geel en zwart gekozen met op de logo de trotse Haagse Ooievaar als stralend middelpunt. In Kijkduin, bij het eindpunt van buslijn M, wordt een voetbalveld gehuurd. Op 6 oktober 1928 speelt R.A.S. zijn eerste wedstrijd. In de strijd om de Zilveren Ooievaar wordt met 6-5 van KLM verloren. In de jaren die volgen worden successen afgewisseld met teleurstellingen. Maar het is deze voetbalvereniging, inmiddels bekend als Hvv RAS en voetballend op het Sportpark aan de Albardastraat, waar Tim Krul halverwege jaren 90 lid van wordt.

 

Tim_Krul.jpg

 

Tim Krul wordt geboren in Den Haag op 3 april 1988. Bijna drie maanden later barst er een groot feest los. Het Nederlands Voetbalelftal wordt Europees Kampioen. Tim is hooguit 6 jaar oud als hij zijn eerste stappen zet bij RAS. Al snel wordt opgemerkt dat de jonge doelverdediger zeer talentvol is. Als 8 jarige maakt hij de overstap naar ADO Den Haag. Daar ontwikkelt Tim zich als een betrouwbare sluitpost die door zijn positieve optreden op het EK voor onder de 17 in de belangstelling komt te staan van een aantal buitenlandse clubs. Op zijn 17e wordt Tim gecontracteerd bij de Engelse club Newcastle United waar hij 12 jaar onder de lat zou staan. Na een aantal omzwervingen maakt Tim in 2018 de overstap naar zijn huidige club Norwich City waarmee hij afgelopen seizoen kampioen wordt van de Football League Championship. Ook in het Nederlands Elftal is Tim Krul een betrouwbare sluitpost. Op 4 juni 2011 maakt de 23 jarige doelverdediger zijn debuut in het Nederlands Elftal. De oud-RAS speler maakt zich op 5 juli 2014 onsterfelijk tijdens het WK in Brazilië. In de kwartfinale Nederland Costa Rica wordt Tim in de laatste minuut van de tweede verlenging in het veld gebracht. Een geniale en nooit vertoonde zet van bondscoach Louis van Gaal. In de daaropvolgende penaltyreeks stopt onze trots twee penalty’s waardoor Oranje zich plaatst voor de halve finale. Een Haagse legende is geboren. 

 

Shirt.jpg

 

Ondanks zijn succes is Tim nooit vergeten waar hij zijn eerste voetbalstappen heeft gezet. Dat blijkt uit een bijzonder geschenk van Tim aan Hvv RAS. Zijn gesigneerde keepersshirt met een persoonlijke tekst erop: “Bij deze mooie club is het allemaal begonnen”.  Waarvan akte. 

 

Jan Kaffa

Redacteur Hvv RAS

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!